Wednesday, May 11, 2016

Nukumaania....

Jätkub minu nukumaania...  Tilda tüüpi nukkude kohta inspiratsiooni otsides leidsin internetist väga vahvaid blogisid käsitöönukkudest. Minu suureks lemmikuks on saanud Fig & Me , kes on aastaid teinud naturaalsetest materjalidest Waldorf- tüüpi nukke. Aja jooksul on ta nukud arenenud ja muutunud järjest elutuumateks. Sealt blogist võib leida ka mõningaid õpetusi teatud töövõtete kohta, kuid palju pidin otsima ka mujalt internetist. Selline tuli siis minu esimene "lapsukene". Kui nukk valmis ja pildid tehtud, siis alles märkasin, kui väga see meenutab minu esimest pikkade juustega nukku Merikest  lapsepõlvest. Nii sai ka tema nimeks Merike.



Nukk ise on tehtud puuvillasest taaskasutatud materjalist ja täidetud villaga. Kangapoes ma õiget tooni puuvillast sobivalt venivat kangast ei leidnud. Leidsin hoopis Humanast ühe beeži pusa. Nuku pea vormisin sidumise teel ja lisaks kasutasin veel nõelviltimist. Juusteks on Merikesel  alpaka vill, mille sain Wile Alpaca Farmist ja algselt nägi see villahunnik  välja selline:

 Peale sorteerimist ja puntideks sidumist ja pesemist ja palsamiga loputamist  ja kammimist sain ma sellised "pundid":


Need omakorda tuli siis kokku õmmelda heegeldatud paruka külge kinnitada. Igatahes pusimist jätkus kauemaks, aga nüüd on tal igatahes kammitavad juuksed. 



Kõige rohkem nuputamist oli nuku lõike kallal. Tahtsin, et kõikide kehaosade proportsioonid tuleksid õiged. Seega, kui pea oli valmis, siis selle mõõdu järgi sai tuletatud ka teiste kehaosade pikkused.




Kleidi õmblesin puuvillasest kangast ja kaunistasin linase pitsiga. Veel sai Merike omale villased kootud pitsilised põlvikud , Haapsalu rätiku :-) ning muidugi papud ja püksid. 
Ise jäin esimese katsetuse kohta täitsa rahule. Aga kindlasti tahaksin  veel proovida. Nüüd juba teaksin, mida teistmoodi teeksin. Igatahes algus on tehtud ja spetsiaalselt nukkude tegemiseks mõeldud riie internetist tellitud.

2 comments:

  1. Vau, vau, vau! Jõudsin kõigi nende ilusate kudumite-heegeldiste vaatamisega nüüd päris algusaegadesse ning saan vaid imestada, sest kõik need kleidid, seelikud, sallid jne jne on lihtsalt nii kaunid ja korrektsed ning fotod nii ilusad. Arusaamatu, kuidas ma siia varem pole sattunud...

    ReplyDelete
  2. Tänan kiitmast. Lausa punastama võtab. :-)

    ReplyDelete