Monday, July 12, 2021

Kuninglik beebitekk

Mind on alati võlunud Shetlandi pitsilised sallid. Aga kandmiseks eelistan ikka meie kohalikku Haapsalu salli. Kuid kohe,  kui nägin seda kootud beebitekina, tekkis tahtmine ise ka järgi proovida. Võttis küll paar aastat aega, kuniks asja käsile võtsin, aga lõpuks siin see on. Suuruseks 125cmx125cm. Materjaliks Baby Merino. 




Kudumistehnika on veidi teistsugune , kui meie Haapsalu sallil. Kõik read kootakse ripskoes e. siis parempidisena ja äärepits kootakse põigiti ehk siis kudumise käigus  kohe salli külge. Tekk ise koosneb diagonaali kootud keskosast, neljast pitsiosast(pole kootud ringselt , vaid neljast osast ja nutrkadest kokku õmmeldud) ja äärepitsist. Tulemuseks on see, et tekk on ühesugune mõlemalt poolt vaadates. 




Miks mul on pealkirjaks just kuninglik tekk? Aga sellepärast:



Põhjameres, Šotimaa ja Norra vahel asuvad Shetlandi saared olid rahvusvaheliselt tuntud pitsikudumiskeskus, kus naiste kudumid olid kalapüügi ja väikepõllumajanduse kõrval olnud aastasadu üks saare peamisi kaubandusartikleid ja sissetulekuallikaid. Kudumiseks kasutati karmides tingimustes kasvanud ning rohust ja vetikatest toitunud Shetlandi lammaste villa, mis on omadustelt pehme, kerge ja soe. 

Link mustrile siin. Mõnusamaks kudumiseks tõlkisin selle ka eesti keelde ja tekstile lisaks tegin ka mustrijoonised. Nii et kes soovib lihtsama vastupanu teed minna, siis saab seda minu käest. Kuna pühendasin sellele päris palju aega, siis panuseks soovin 5.- EUR-i. 😉 Kirjuta mulle elje.tamlak@gmail.com 

No comments:

Post a Comment